BLW

De la llet… a menjar!

Papilles, triturats o blw, són diferents opcions complementàries a la lactància materna o a la lactància artificial, des dels 6 mesos* fins als dos primers anys de vida dels infants.

Com a assessora de lactància, assessora de BLW i mare, aquí m’agradaria parlar-vos de la immersió en el BLW (Baby Led Weaning) o alimentació complementària autoregulada. Bàsicament es tracta de presentar els aliments de manera que els siguin fàcils d’agafar ( i evitar ennuagaments), perquè experimentin, gaudeixin. Se’ls deixa el menjar a la safata i ells van agafant amb les mans, tastant, menjant, jugant… en definitiva, experimentant. Ho embruten tot de forma espectacular, això sí que és per als pares tot un repte i per als infants tot un món de noves sensacions: nous sabors, textures, olors…

Si bé, amb els anys, tots els nens i nenes acaben menjant -sempre que no hi hagi cap patologia-, el fet que amb el BLW es (re-)coneguin els aliments en la seva forma menys manipulada, i que els nens i nenes puguin decidir què, quan i quant volen menjar, crec fermament que pot fer que adquireixin uns hàbits alimentaris més saludables. I això sense oblidar que aprendran el que vegin a taula… així doncs, és el moment de revisar o repensar la dieta familiar cap a una un xic més saludable, variada i equilibrada si teniu petitons a casa!

En aquest nou apartat compartiré amb vosaltres receptes molt bàsiques per incorporar el BLW durant els primers mesos, si bé l’objectiu és que els nadons/nens i nenes acabin menjant el mateix que tota la família, i per tant podran llepar-se els dits amb les vostres receptes de sempre i moltes receptes d’aquest blog. Les receptes noves del Què cuino avui (2020), i de mica en mica les ja publicades, incorporaran l’etiqueta BLW. A vegades s’especificarà per exemple:

  • BLW: sense incorporar sal menors d’1 any, sense mel/sucre
  • BLW: canviar els espinacs per bròquil o altres tipus d’alternatives
  • BLW: no apte (en el cas que la recepta no sigui apta per a infants menors de 1,2 3 , 6 o 10 anys).
  • O un atenció BLW, treure les llavors, partir raïms etc.

Us deixo l’enllaç a un manual sobre alimentació en la primera infància 0-3 publicada per la Generalitat que us pot ser d’ajut en català i en castellà.

Llibres i blogs específics sobre BLW en trobareu molts, i amb molt bones idees: Sin dientes y a bocados o En boca de todos del xef Juan Llorca, Se me hace bola del nutricionista Julio Basulto, El meu nen no menja del pediatre Carlos Gonzalez… Crec que de tots ells se’n treuen bones recomanacions i receptes fàcils per al dia a dia.

La meva recomanació? Consulteu amb el/la pediatre o dietista de la vostra confiança, llegiu, experimenteu, aneu a algun taller de primers auxilis per a nadons per tal d’evitar-vos algun ensurt amb els ennuegaments… i deixeu que els millors jutges sense pèls a la llengua us diguin si els agrada!

Bon profit,

La Marta entre fogons

  • BLW: iniciació, primers tasts. Presentant els aliments sencers
  • BLW: intermig, quan ja fa uns mesos que experimenta
  • BLW: nivell expert, tot incorporant-se als menjars familiars

A partir dels 2 anys podem considerar que l’infant ja ha acabat la seva etapa d’alimentàció complementària.

Properes receptes:

  • Hamburguesa de pollastre, mill i escalivada (sense sal, sense ou, sense gluten)
  • Hamburguesa de peix i patata
  • Boletes d’hummus amb verdures i sèsam
  • Barretes de flocs de civada amb plàtan (sense sucre, sense ou, sense gluten)