Els bolets, el vi, la picada i el sofregit, claus per a un bon fricandó!
Temps: 1h 30 min. Dificultat: mitjana
Conservació: quatre dies a la nevera tancat en un recipient de vidre. S’escalfa fàcilment a la cassola. També el podeu congelar.
{cuina catalana} {SL}= sense lactosa {D}= apte per a diabètics {O}= sense ou
Sempre és un plaer cuinar amb els meus pares, i quan pujo a l’Empordà aprofito per aprendre els trucs de les receptes de la cuina tradicional catalana. Molt de tant en tant faig fricandó, però confesso que mai havia quedat tan suau. Seran els bolets? Si no en tinc de frescos, dos grapats de congelats directament fent xup-xup quan hi afegim el brou, de deshidratats (normalment hi poso ceps o cama-secs) i sinó l’últim recurs: bolets en conserva, això sí, millor moixernons.

Ingredients per a 4-6 persones:
(Si voleu fer el plat per a 3-4 persones poseu-hi 500 gr de carn i 500 ml de brou i manteniu la mateixa mesura dels altres ingredients)
cs= cullerades soperes
- 750 gr. de llata de vedella (podeu demanar directament carn per a fricandó)
- 750-1l de brou vegetal, de pollastre o aigua (si utilitzem brou no caldrà afegir-hi gaire sal)
- 6-7 cs de farina (blanca, integral, de blat de móro o de cigró)
- oli d’oliva extra verge
- sal
- pebre
- 1/2 copeta de vi (o cava!)
- sofregit (1 ceba grossa, 2 tomàquets madurs, 1 gra d’all)
- farcellet d’herbes (1 branqueta de julivet, 1 fulla de llorer, 1 branqueta de farigola). També el podeu comprar ja fet.
- picada (10-15 ametlles torrades i pelades, 2 grans d’all, julivert)
- bolets: tendres, deshidratats, en conserva o congelats: per a aquesta recepta he fet servir bolets frescos… uns deliciosos escarlets, gírgoles, capellans, moixins de pi tendres i potes de rata.

Utensilis: paella, cassola de terrissa, pinces per girar la carn, espàtula de fusta, ratllador, morter, forquilla, culllera, ganivet, got, cordill de cuina, dos plats fons
Resum: Si utilitzem bolets deshidratats, els posem en remull. Preparem el farcellet d’herbes utilitzant julivert, llorer i una branqueta de farigola que lliguarem amb amb un cordill de cuina. Salpebrem i enfarinem lleugerament la carn i la coem uns segons a la paella. Col·loquem la carn en una cassola de terrissa o de ferro. A la paella hi posem la ceba tallada a trossos ben petits, un all tallat i quan comença a agafar color hi afegim el farcellet d’herbes. Sense deixar de remenar amb una espàtula de fusta, comencem a fer la picada al morter: hi posem les ametllestorrades sense pela, julivert picat, 2 gras d’all petits). Quan la ceba estigui al punt hi afegim el tomàquet ratllat. Una vegada tinguem fet el sofregit, l’afegim a la carn juntament amb el farcellet i mitja copeta de vi i ho barregem bé. Ho deixem coure 5 min., treiem el farcellet i hi afegim el brou fins que cobreixi tot la carn. Hi afegim els bolets. Deixem que faci xup-xup ben tapat 15-20 minuts i ja ho podem servir.

Pas a pas:
(Mentalitzeu-vos: necessitareu 3 fogons; FOGÓ 1 per a la paella (on courem la carn i farem el sofregit), FOGÓ 2- per a fer bullir el brou /aigua i FOGÓ 3 per a la cassola on el fricandó farà xup-xup.
1-Si utilitzem bolets deshidratats, els posem en remull mínim 20 min.
2-Preparem el farcellet d’herbes utilitzant una branqueta de julivert, una fulla de llorer i una branqueta de farigola que lligarem amb amb un cordill de cuina (vegeu el pas a pas al bucle de fotos)
3-Salpebrem i enfarinem lleugerament la carn. (FOGÓ 1) Posem una espiral d’oli d’oliva a la paella i la coem lleugerament. No s’ha de coure massa, sinó ens quedarà massa resseca: penseu que ja farà xup-xup amb el brou més tard.
4-(FOGÓ 3 APAGAT, de moment) Col·loquem la carn en una cassola de terrissa o de ferro, on courem el fricandó.

5-A la paella hi posem la ceba tallada a trossos ben petits (no la ratlleu ja que sortirà massa aigua) i un gra d’all tallat. Anem remenant amb una espàtula de fusta i quan comença a agafar color hi afegim el farcellet d’herbes (aprox.15 min.)
6-Sense deixar de remenar amb una espàtula de fusta, comencem a fer la picada al morter: hi posem les ametlles torrades, julivert picat, 2 grans d’all petits). La picada ha de quedar ben fina, com una pasta.
TRUC! Poseu sota el morter un drap: així s’esmorteirà el soroll i el morter no es mourà de lloc!
7- Quan la ceba estigui al punt hi afegim el tomàquet ratllat. Courà uns 10 min, aprox.
8-(FOGÓ 2) Posem a bullir el brou/aigua.
9-(FOGÓ 3)Una vegada tinguem fet el sofregit, l’afegim a la carn juntament amb el farcellet i la copeta de vi i ho barregem bé. Treiem el farcellet i posem el brou/l’aigua bullent fins que cobreixi tot la carn. Si us en falta, hi poseu més aigua.
ATENCIÓ AMB LA SAL:
- si heu fet servir brou, ja té sal, i per tant no caldrà que n’hi afegiu més. Si utilitzeu aigua, potser n’hi haureu

d’afegir un polsim (1/2 cp.)
10-Hi afegim els bolets. Remenem bé amb l’espàtula de fusta.
11-Deixem que faci xup-xup a foc mig ben tapat 15-20 minuts i ja ho podem servir.
Una bona amanida, un bon vi… i ja teniu un àpat de festa!
Altres receptes que us poden agradar: Pollastre de pagès amb bolets Blanqueta(xai amb xampinyons)
Perfecte, ja em diràs com van els tastets!
M'agradaM'agrada
Espero que sortís molt bo, ja m’explicaràs! Aquest 2019 torno a donar una empenta al blog, no deixis de seguir-lo, que venen noves receptes!
M'agradaM'agrada
es un plat molt bo i es espectacular i ho provaré de fer a casa. Gràcies
M'agradaM'agrada
[…] època sobretot a Catalunya: un bona escudella i carn d’olla, platillo amb bolets, fricandó, pollastre de pagès amb olives, naps i bolets, orada al […]
M'agradaM'agrada
Hola Dolors,
Per fer fricandó per a 21 persones et recomano que, si no pots aconseguir una cassola més grossa de diàmetre o si més no que tingui una alçada d’uns 20 cm, que facis els passos de l’1 al 8, segons les mesures x3 o x4 (depèn de la gana!) i l’últim pas, el xup-xup final el facis en dos cops.
Pas a pas:
-Primer divideix entre dos el sofregit, la picada i els bolets secs que has tingut en remull (si els tens congelats no els descongelis, tira’ls directament a la cassola, conserven més bé la textura).
-Separa també la carn que has salpebrat, enfarinat i cuit lleugerament i separa una meitat en un plat i tapa-ho bé.
-Mentre posa el sofregit a la cassola, amb la 1a meitat de carn, cobreix-ho de brou o aigua calenta i posa-hi un rajolinet de vi i la picada.
-Tot seguit hi afegeixes els bolets i deixes que faci xup-xup 15 minuts. A foc mig i si tens por que se t’enganxi, posa-hi un difusor si tens foc de gas. Recorda de tenir l’espàtula de fusta a mà i d’anar remenant.
-Quan l’aigua que cobria la carn s’hagi reduït, posa el 1r fricandó en una safata ben coberta i la deixes al forn/micrones/armari, allunyada de corrents d’aire, perquè no es refredi i quedi resseca. Tot seguit fas el mateix amb la 2a part del fricandó, amb la part de sofregit i la carn que havies separat. La tindràs cuita en 15 minuts.
Finalment, si t’és impossible trobar un recipient on poder barrejar els dos fricandons (segurament n’hi haurà un que estarà més cuit, o un on hi hauràs posat més brou o menys bolets…si els barreges el sabor s’unificarà), serveix simplement el fricandó en dues safates diferents i si t’ha sobrat un xic de salsa, serveix-la en una salsera a part amb la salsa de les dues coccions.
Aproximadament tardaràs en fer tot el plat 2h.
Segur que el fricandó et surt deliciós! Ja m’explicaràs què has fet al final. Bona revetlla i millor Sant Joan!
La Marta entre fogons
M'agradaM'agrada
M’agrada molt aquesta recepta i estic pensant de fer-la dilluns, el dia de sant Joan. La pregunta que et volia fer es la següent:
Tindre 21 persones a dinar, per tanthaure de fer força tall, si tinc una casola de mides normaletes, 22cm aproximadament de diametre, necesitare molta aigua per cobrir el tall, ¿Realment ho he de cobrir o el puc deixar a mig i remenar a una mica? o ¿potser fer-ho en dos cops? ¿Com ho veus millor per que no hem quedi reseca?
M'agradaM'agrada
Quina delícia! és un plat que tenc a la llista pendent de fer. M’encanta i encara no ho he provat mai.
M'agradaM'agrada
[…] Blanqueta (carn amb xampinyons) Pollastre amb cervesa Pollastre amb ametlles i poma Pollastre amb sèpia i pèsols Pollastre amb pebrot i tomàquet Pollastre de pagès amb bolets Pollastre amb mostassa, ceba i ametlles picades Pollastre macerat amb gingebre i tamari acompanyat de pebrot i ceba tendra Fricandó de vedella […]
M'agradaM'agrada
[…] receptes que us poden agradar: Blanqueta (carn amb xampinyons) Escudella i carn d’olla Fricandó de vedella Mandonguilles express amb […]
M'agradaM'agrada
[…] Fricandó de vedella amb bolets […]
M'agradaM'agrada