Postres tradicionals catalanes de Setmana Santa (i amb la garnatxa que no falti!)
Temps: entre 5 – 8,5h
(30min de preparació+ entre 3-7h perquè llevi la massa, depèn de l’escalfor ambiental + 45 min. de cocció)
Dificultat: mitjana
{cuina catalana}
Aquesta és una recepta que fem en família, perquè fent brunyols (com en diem a l’Empordà) mai falten mans! A cada casa es fan els brunyols d’una manera diferent: amb més menys matafaluga (anís verd), de mides i formes diferents (si es fan amb mainada es poden fer formes de trena, de ninots… s’ho passen la mar de bé manipulant la pasta!) i sobretot es “bategen” segons el gust: a casa sempre ho hem fet agafant la branca de llorer sucada en un plat amb anís ( tradicionalment s’utilitza el llorer beneït per la festa de Rams) que serveix per ruixar els brunyols un cop ensucrats. Hi ha qui també ho fa al garnatxa o vi dolç, això… depèn de cada paladar!
Ingredients per fer 1 kg de brunyols (aprox. 100 brunyols petits)
cp cullerada de postres cs cullerada sopera
Per preparar la massa:
- 1 kg de farina
- 400 gr de sucre
- 6 ous
- 15 gr de matafaluga (anís verd)
- 125 gr mantega desfeta
- 2 sobres de llevat de flequer (cada sobre fa 11gr.)
- ¼ de got d’anís
- 2 llimones
- 1 i ½ got d’aigua (250 cc d’aigua)
Per coure els brunyols i “batejar-los” (ruixar-los amb un xic d’anís)
- 1 l d’oli de girasol (o d’oliva) per fregir
- 4-5 cs d’anís (també ho podeu fer amb garnatxa o moscatell)
- 125gr de sucre per arrebossar els brunyols (en sobrarà, segur)
- opcional: fulles de llorer (per “batejar” els bunyols amb l’anís)
Utensilis:
Preparar la massa: palangana o cassola ampla i grossa, batedora de varilles manual o elèctrica, forquilla, cassó, ratllador, colador, estovalles de cotó o un drap gran
* Si en feu més d’1 kg en haureu d’acabar de barrejar la massa amb les mans i no amb el batedor de varilles perquè no tindrà prou força i cremareu el motor!!
Donar forma als brunyols i coure’ls: ganivet de fulla llarga, 2 safates, paella o cassola fonda (hi ha de cabre 1l d’oli per coure), pinces llargues, drap o paper d’alumini

Resum:
Fem bullir la matafaluga 5 minuts. Colem l’aigua i hi desfem el llevat en pols. Tot seguit hi incorporem la pela de la llimona ratllada, les clares d’ou muntades a punt de neu i els rovells, l’anís, la mantega desfeta i el sucre. Ho podem barrejar amb una batedora de varilles a mà o elèctrica. Mica en mica hi anem incorporant la farina fins que quedi espès. Agafem unes estovalles de cotó o un drap gran, hi posem un xic de farina i hi aboquem la massa. Posem la massa dins una cassola grossa o una palangana prop del foc, el radiador o darrera el vidre on li toqui el sol. Esperem que pugi la massa: pot tardar entre 3 -7 hores depèn de l’escalfor ambiental.
Un cop tinguem la massa apunt, sense treure-la de les estovalles on està embolicada, comencem a tallar-la en tires d’uns 2-3 cm i després aquesta tira a trossets d’uns 2 cm. Agafem tros a tros entre les mans i hi anem donant forma arrodonida tot aixafant bé amb els dits. En una cassola o paella fonda hi posem 1 l d’oli de girasol a foc ben fort; quan veiem que està calent hi anem posant mica en mica els brunyols deixant que flotin bé i sense que es toquin. Quan veiem que estan un xic daurats per un costat, els girem i deixem que es coguin de l’altre. Un cop cuits tots, els arrebossem un a un per un plat amb sucre i els anem col·locant en safates, i a cada capa els ruixem amb un xic d’anís utilitzant una branca de llorer o els dits.

Pas a pas:
1-Posem a bullir un got i mig d’aigua en un cassó i quan bulli hi afegim la matafaluga. Deixem que bulli 5 minuts a foc mig.
2-Colem l’aigua i hi desfem els dos sobres de llevat de flequer amb una forquilla.
3-Ratllem la pela de les dues llimones, ratllant només la part groga, no la blanca que hi ha a sota, que és amargant.
4-Agafem els ous i anem separant les clares dels rovells: trenquem els ous, i mentre deixem que les clares caiguin en un bol i posem els rovells en un altre recipient. Fem el mateix amb tots els ous. Si teniu separadors de clares… doncs més senzill!

5-Amb un batedor de mà o un batedor de varilles elèctric batem les clares a punt de neu fent servir poca potència. Ens interessa que hi entri força l’aire.
Sabrem que les clares estan apunt quan siguin blanques i totalment sòlides.
6-Agafem els 125 gr de mantega i la desfem en un cassó.
7-Posem a l’aigua de matafaluga on ja hi ha el llevat, els rovells i les clares d’ou, la llimona ratllada, ¼ de got d’anís, el sucre.
Si ens agrada també hi podem afegir 2 cullerades del gra de matafaluga si és que us agrada trobar-lo quan mengeu els brunyols.

8-Ho podem barrejar amb una batedora de varilles de mà o elèctrica (o amb la mà). Mica en mica hi anem incorporant la farina fins que quedi espès.
9- Si ha quedat massa enganxada a les parets de la palangana, hi tirem un xic de farina per desfer-la.
10– Agafem unes estovalles de cotó o un drap gran, hi posem un xic de farina i hi aboquem la massa.
11-Posem la massa dins una cassola o palangana prop del foc, el radiador o darrera el vidre on li toqui el sol. Esperem que pugi la massa (ho sabrem quan veiem que a la superfície hi ha algunes zones un xic més inflades i que en apretar amb el dit la massa torna a pujar): pot tardar entre 3 -7 hores depèn de l’escalfor ambiental.

12-Un cop tinguem la massa apunt, sense treure-la de les estovalles on està embolicada, la posem sobre la taula. C
Comencem a tallar la massa a tires d’uns 2-3 cm i després aquesta tira a trossets d’uns 2 cm.
Agafem tros a tros entre les mans i hi anem donant forma arrodonida tot aixafant bé amb els dits (mireu la foto!)
13-Si sou dos o més, una persona hauria de ser qui els cou i les altres qui van donant forma als brunyols.

En una cassola o paella fonda hi posem 1 l d’oli de girasol a foc ben fort(també podeu utilitzar oli d’oliva peò queden més oliosos i amb un sabor d’oli més fort).
Quan l’oli està calent, sense que arribi a fumejar, hi anem posant mica en mica la pasta dels brunyols deixant que flotin bé i sense que es toquin.Els podeu girar amb unes pinces llargues.
Agafaran color de seguida, així que quan veiem que estan un xic daurats els girem i deixem que es coguin de l’altre costat.
14-Els treiem amb les pinces mateix o amb una escumadora un a un i així també hi treurem l’excés d’oli.

15-Posem sucre en un plat i els anem arrebossant un per un (jo n’hi poso molt poquet).
16-Els anem col·locant en safates o plats fons (penseu que en sortiran uns 100!).
A cada capa els ruixem amb un xic d’anís utilitzant una branca de llorer o els dits, com diem a l’Empordà, els anem batejant!
També els podeu ruxar amb garnatxa o moscatell.
Són deliciosos per si sols o amb llet per esmorzar o berenar… però encara més acompanyats d’una bona garnatxa.
[…] ràpids de fer! i més lleugers que els Brunyols de l’Empordà. Són altament calòrics, així que cal consumir-los amb […]
M'agradaM'agrada