Compota de poma (sense sucre)

Una manera digestiva de prendre fruita sobretot quan estem refredats o convalescents… o si simplement volem unes postres sanes sense sucre

{CA} cuina d’aprofitament  {V}  vegetarians {SG} sense gluten  {SL}  sense lactosa  {D} apte per a diabètics 

Temps: 30 minuts (5 de preparació +25 de cocció) Dificultat: baixa

Compota de postres, Compota per acompanyar la carn, Compota per menjar amb unes torradetes per esmorzar, Compota per farcir una coca de iogurt casolana, Compota amb un toc de xocolata per farcir unes crestes que dorarem al forn, Compota d’aperitiu amb formatges i codony, Compota amb iogurt o kéfir, Compota per sucar-hi unes galetes!

Ingredients per a 4 persones:

{cuina d’aprofitament}:

pomes massa madures? un xic tocades i que la pela es comença a arrugar? Potser no ve de gust fer-hi una queixalada, però ben pelades i posades a coure amb llimona i canyella tindreu un plat sa, que podreu guardar a la nevera 2-3 dies. A més, és una altra forma de consumir fruita aportant escalfor al cos… perquè sovint quan fa fred no ve de gust menjar fruita freda.

 • 4 pomes madures
 • 1/2 branca de canyella o 1 cullerada rasa de postres de canyella en pols
 • pela de 1/2 llimona
 • 4 gots d’aigua
 • 1 cullerada sopera de melassa d’arròs o mel. {D} diabètics: hi podeu posar 1/2 cullerada de fructosa o xarop d’agave
 • opcional : nous, ametlles o pinyons, panses, … per decorar o trossejar dins la compota {SG} sense gluten, sempre i quan siguin fruits secs naturals (si es compren manipulats poden tenir traces d’altres productes)
Utensilis: cassó, ganivet, cullera de fusta, plat fons, cullera

Resum: Pelem les pomes, les partim i hi treiem el cor. Les posem en un cassó i  hi posem aigua freda fins que cobreixi. Ho portem a ebullició i aleshores hi afegim la pela de 1/2 llimona, 1/2 branca de canyella i 1 cullerada sopera de melassa d’arròs o mel. Abaixem el foc i deixem que faci xup-xup 25 minuts fins que es consumeixi tota l’aigua.

Pas  a pas:

1- Pelem les pomes, les partim en quatre trossos i hi treiem el cor.

Feu-ho just abans de posar-les a coure, sinó s’oxidaran i agafaran un color marronós.

2-Posem les pomes partides en un cassó de mida mitjana i cobrim les pomes amb aigua freda (aprox. 4 gots d’aigua). Ho portem a ebullició.

3-Quan comenci a bullir, abaixem el foc.

Hi afegim 1/2 pela de llimona (peleu la llimona ben fina, mirant de no agafar gaire part blanca de la que queda a interior de la pela perquè té un punt amargant) .

Després hi afegim  1 – 1 i 1/2 cullerada de melassa d’arròs o mel, depèn de com ens agradi de dolç. {D} diabètics: hi podeu posar 1/2 cullerada de fructosa o xarop d’agave

Recordeu d’abaixar el foc!

4-Aproximadament al cap de 25 minuts s’haurà consumit tota l’aigua, i ja tenim la compota de poma apunt!

 5- Un cop freda hi podeu barrejar fruits secs o llavors: panses, pinyons, nous acabat de torrar.

Hi donarà un toc cruixent i seran unes postres més energètiques sobretot ara que fa fred!

{CA} CONSELL: Si us en sobra, podeu escalfar la compota al bany maria: posant en un cassó 2 gots d’aigua i a dins un altre cassó més petit amb la compota, de manera que quan bulli l’aigua del cassó gran, s’escalfarà la compota.  us aconsello que ho feu amb el foc baix i sense deixar de remenar la comporta amb una espàtula de fusta!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.


Published by

13 thoughts on “Compota de poma (sense sucre)

 1. Hola Roser.
  Jo no hi poso cap endulçant quan faig compota de poma o de pera, la veritat. Però hi ha qui vol un gust més dolç i com a alternatives al sucre blanc (que és refinat) doncs hi ha el sucre panela, la melassa de cereals (com la d’arròs), la mel, la fructosa o el xarop d’agave apte per a diabètics de tipus II i no insulinodependents. Per als diabètics de tipus I, com sempre, és millor consultar amb el metge. Afegiré el comentari a la recepta en tot cas!

  Si et preocupa consumir productes massa elaborats i hi vols posar algun endulçant, simplement posa-hi unes gotetes de mel, si no tens diabetis.
  Et recomano per millora la textura de la compota, sobretot, posar-hi sèsam acabat de daurar (poquet…1/2 cullerada de postres) just abans de menjar-te-la, que aporta calci i en tenir aquest toc cruixent-torrat, fa més agradable menjar la compota.

  Una abraçada cuinera!

  Marta

  M'agrada

 2. L’altre dia em van comentar que millor no fer servir l’agave, que és massa processat i no està demostrat que no alteri els nivells de sucre a la sang (ho dic per diabètics o gent que no mengen sucre). És necessari posar-hi mel o melassa? No queda prou dolç sense res? QUINA BONA PINTA! Jo la compro feta pero provaré de fer-la!!!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s