Menús equilibrats

                                                                                Receptes                                  Productes de temporada

Un estil de vida sa és molt més que  tenir una alimentació equilibrada! És menjar de manera conscient, sense excessos, i intentar consumir productes provinents d’agricultura i ramaderia ecològica i sostenible, fruites i verdures de temporada i de proximitat! 

Altres factors clau per a una vida sana  (adequant-los a cada edat i situació de salut): el descans, l’exercici físic diari i la socialització -gaudir del temps lliure, festes, trobades…vaja, relacionar-se i això també inclou cuinar i menjar enla família, amics o parella-.

Com n’és de diferent menjar davant de l’ordinador o al metro… o bé de forma relaxada amb la família, els amics en un ambient agradable, sense sorolls ni estrès!

Quin gust tenen les fruites i verdures de temporada! i més si són del pagès aquell que coneixem, en les porten de la cooperativa o són del nostre propi hortet!

 

QUE BÉ QUE AMB TROBO AMB UNA DIETA PRINCIPALMENT VEGETARIANA QUE INCLOU PROTEÏNES DE QUALITAT !

Avui en dia el consum de proteïnes (sobretot animals), greixos i sucres és exageradament elevat.

Molta gent segueix una dieta vegetariana ovolactea, estrictament vegetariana o vegana. Però no per això vol dir que tinguin una dieta més bona!. Una dieta sana és aquella dieta que és  equilibrada (i adequada a cada persona, res de dietes de manual!), sense excés de greixos (ni tan sols dels greixos bons com l’oli d’oliva, fruits secs o llavors)  ni excés de sal!

Una dieta principalment vegetariana que inclogui proteïnes de qualitat ens aportarà tots els nutrients que necessitem, i juntament amb l’exercici físic, ens ajudarà a prevenir patologies com el colesterol, sucre o triglicèrids alts, diabetis o obesitat entre d’altres malalties.

Proteïnes vegetals de qualitat: llegums, fruits secs, derivats fermentats de la soja

Proteïnes animals de qualitat: ous, peix i marisc, carn, llet i formatge

  • ous ecològics 00 , de gallines criades a l’aire lliure i amb gra, si pot ser comprats a cooperatives o botigues de confiança que sapiguem que venen productes ecològics
  • carn ecològica (vaja, com “la d’abans”) comprada a la carnisseria o mercats de confiança i no les safates del supermercat!
  • peix i marisc fresc, millor que congelat: tot combinant peix blau i blanc i de tant en tant marisc
  • llet i formatge: preferiblement de cabra o d’ovella. Després de la lactància, la llet pot resultar força indigesta i val més consumir begudes o llets vegetals com la d’arròs, ordi o ametlla ( la llet de soja no està fermentada i no és molt recomanable)
 QUÈ VOL DIR QUE UN MENÚ ÉS EQUILIBRAT ?

Pensem amb una PAELLA tradicional: quasi tot és arròs, algunes faves, pebrot, ceba, tomàquet i algun tall de carn o peix. Doncs de la mateixa manera,  (sense passar-nos amb la sal i l’oli d’oliva!) al llarg del dia hauríem de consumir:

5/8 de cereals  de gra (preferiblement integrals) i/o llegums: pa, arròs, pasta, cuscús, mill, quinoa, kamut, fajol o blat sarraí, blat, blat de móro… /mongeta vermella o azukis, mongetes, soja, cigrons, llenties, llenties vermelles…

2/8 de verdures, fruites (de temporada), fruits secs i llavors

1/8 de proteïna de qualitat (proteïna vegetal o animal): carn, peix  i marisc, ous, formatge/ azukis, cigrons, natto, tempeh.

I millor proteïna vegetal que animal, intentant evitar la carn vermella.

    +utilitzar oli d’oliva per cuinar o amanir

+ beure aigua, infusions d’herbes o tes

+ reduint el consum de sal

AMB MODERACIÓ/REDUIR!: alcohol, cafè, carns vermelles i embotits, dolços

EVITAR!: sucres, fregits, precuinats, begudes ensucrades i/o gasoses, productes industrials

Text inspirat en El equilibrio a través de la alimentación

VÍDEOS RECOMATS:

PIRÀMIDE 2012 DE L’AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA (octubre 2012) +info

Piràmide de l'alimentació saludable_2012
Piràmide de l’alimentació saludable

4 thoughts on “Menús equilibrats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s