Idees per als menús de Nadal i Cap d’Any (actualitzat 2019)

Les festes les celebrem en gran part al voltant dels àpats, però això no vol dir deixar de menjar sa, ni tampoc deixar d’assaborir els plats més típics d’aquesta època sobretot a Catalunya: un bona escudella i carn d’olla, platillo amb bolets, fricandó, pollastre de pagès amb olives, naps i bolets, orada al forn

Amanides de magrana, de formatge, de fruites; cremes de carbassa, de llenties, de carbassó, de pastanaga de primer; postres dolces com el torró de llavors, les típiques galetes de Nadal o les galetes de polenta amb cacau  però també de fruita i compotes de pera o de poma per acompanyar el tortell o panettones, infusions digestives i menjar amb mesura… i podeu celebrar unes festes sense indigestions!

I si de Nadal a Reis preveieu fer força àpats, tinc algunes recomanacions que us poden anar força bé aquests dies que cuinareu més. Tant si sou molt o poc cuinetes com si us agrada improvisar, aquest dies és millor per qüestions de temps, de butxaca, i de dieta…

CONSELLS I TRUCS

1) Planifiqueu els àpats: primer mireu què voleu fer i per a quanta gent. Després aneu a comprar de manera conscient: no compreu de més i en arribar a casa penseu què cal congelar, guardar a la nevera, al rebost o què hi ha per cuinar. Si ho heu de congelar o guardar a la nevera, feu paquets petits o per racions i ben etiquetats.

2) Tingueu brou sempre a mà doncs us salvarà més d’una recepta: tant si el feu de carn, peix o verdures. Us pot servir de base per a una beixamel i altres salses, per bullir o saltejar les verdures i fer que el plat tingui més sabor, per donar un toc personal a la carn o peix a la planxa…

3) Congeleu sofregits, salses i brou en glaçoneres i pots petits o per racions, de manera que sempre tindreu a mà: un glaçonet de salsa de carn amb bolets aquell dia que voleu animar el vostre tros de bistec a la planxa, tres glaçonets de sofregit i ja podreu fer uns macarrons, dos glaçonets de suc de mandarina o de taronja i ja podreu fer un deliciós pollastre amb taronja … Glaçonets d’oli amb espècies, d’oli amb plantes aromàtiques (1/2 culleradeta o 1 cullerada d’oli i les espècies o herbes ben picades, i oli aromatitzat i ben mesurat sempre a mà!). Que arriba l’hora de les postres i de les copes? Tingueu apunt glaçons de cafè, glaçons amb taronja i menta, de gingebre i llimona, de canyella i vainilla…

4)  I consells per a sobreviure a les festes en general, minimitzar els empatxos i els quilos de més!

  • menjant de tot però amb moderació
  • introduiu en els menús els brous, cremes de verdures, amanides i la fruita de postres…
  • en els acompanyaments dels plats utilitzeu cereals integrals. Prioritzeu també els pans integrals de farina d’espelta o llinassa.
  • procureu utilitzar en amanides i coccions sempre oli d’oliva verge extra
  • si teniu problemes digestius, prioritzeu les vinagretes de vinagre de poma i vinagreta de llimona (més que utilitzar vinagre de mòdena o vinagre de vi)
  • reduïu el consum de cafè i te, excitants que ens faran suar i dificulten la digestió: amb àpats de festa val més prendre infusions i tisanes que ens ajudaran a fer la digestió
  • no abuseu de l’alcohol, begudes gasoses o ensucrades
  • reduïu el consum de greixos i sucres: evitant salses olioses o fetes amb mantega,  fregits, arrebossats, postres amb alt contingut de sucre, mantega o xocolata, etc.
  • sobretot no oblideu l’exercici físic: una bona caminada abans i després dels àpats més pesats, i ja veure com us trobareu millor i  fareu més bé la migdiada.

+idees?

APERITIUS I PRIMERS PLATS

Amanida de magrana amb pansese, sèsam pipes (i vinagreta de magrana!)

SEGONS PLATS

POSTRES

Published by

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s