Bunyols de vent o de la cullerada, sense llet ni mantega

Bunyols ràpids de fer! i més lleugers que els Brunyols de l’Empordà. Són altament calòrics, així que cal consumir-los amb moderació.

Temps: 1h (15 min. de preparació+15 min de repòs+30 min. de cocció) Dificultat: mitjana

{cuina catalana} {SL}= sense lactosa

Conservació: així com el Brunyols de l’Empordà poden aguantar ben bé una setmana, aquests és millor menjar-se’ls el mateix dia, que són ben tous. Es poden conservar un dia o dos més, lluny dels corrents d’aire en una caixa de metàl·lica de galetes, per exemple.  

A casa, tant aquests com els Brunyols de l’Empordà es “bategen” amb anís  fent servir fulles de llorer i s’acompanyen de garnatxa! Hi ha tradicions que on s’haurien de perdre.

Ingredients apunt per fer els bunyols de Quaresma
Ingredients apunt per fer els bunyols de Quaresma

Quan els han tastat els meus companys de feina m’han dit, són bunyols de tramuntana, més que de vent! Sí, són contundents. 

Com fer els bunyols més digestius i lleugers?

Us diria directament que triéssiu unes altres postres sincerament! Els bunyols, són bunyols! Estic fent proves per fer-ne uns sense gluten i sense sucre… però encara hi haig de trobar el punt! Mentre, si voleu menjar bunyols, sí o sí, aquesta recepta com a  mínim no té llet, nata, mantega ni llard. El que podeu fer és no posar anís dins la massa dels bunyols, utilitzar farina integral i sucre panela…i no posar sucre i/o anís  (o posar-ne poc) fora dels bunyols.

Si els voleu farcits, poseu-hi compota de poma  o pera  o bé una crema de cacau pur…sense sucre.

Ingredients per a uns 40 bunyols petits:

cs= cullerada sopera

Per fer la massa

  • 150 ml d’aigua
  • 2cs de matafaluga o anís verd en gra
  • 300 gr. de farina
  • 60 gr. de sucre (aprox. 6 cs rases)
  • 3 ous
  • 1/2 cs de ratlladura d’una llimona
  • 1 sobre de llevat (Al sobre de cada llevat un dirà la proporció en relació a la farina que hi poseu. En aquesta recepta he fet servir 7 gr de llevat ecològic  (1 cullerada de les de cafè) que és per a 250 gr de farina)
  • opcional: 30 gr o 2-3 cs. d’anís (un rajolí llarg)

Per coure els bunyols i “batejar-los” (ruixar-los amb un xic d’anís)

  • 400 ml d’oli d’oliva (si ho fregim bé, deixant que els bunyols flotin, quasibé no absorbiran oli). També podeu fer servir oli de girasol.
  • 4-5 cs d’anís (també ho podeu fer amb garnatxa o moscatell)
  • 40 gr. de sucre per arrebossar els bunyols (us en sobrarà, segur)
  • opcional: una branca de llorer (per “batejar”, esquitxar, els bunyols amb l’anís)
Fem bullir la matafaluga
Fem bullir la matafaluga

Utensilis: cassó alt/paella alta i de diàmetre petit, colador, ratllador, cullera de fusta, una safata, un plat fons,  dues culleres  soperes metàl·liques, batedora. Paper de cuina per absorbir l’oli dels bunyols

Si els voleu farcir també necessitareu una mànega pastissera amb un capçal fi (perquè el forat que feu sigui petit).

Resum:

Fem bullir la matafaluga (anís verd en gra) 5 minuts en 150-160 ml d’aigua. Ho colem i hi desfem el llevat en pols.  Mentre en un bol, posem 300 gr. de farina tamisada, 1/2 cs de pela de la llimona ratllada, 3 clares d’ou muntades a punt de neu i els rovells batuts, 2 cs de licor d’anís, i 60-70 gr de sucre. Ho podem barrejar amb una batedora de varilles a mà o elèctrica. Mica en mica hi afegim l’aigua de matafaluga fins que ens quedi una massa consistent que es pugui agafar amb una cullera.

Separem les clares dels rovells
Separem les clares dels rovells

 En una cassola o paella  hi posem 400 ml d’oli d’oliva extra verge a foc ben fluix; quan veiem que està calent hi anem posant mica en mica els bunyols deixant que flotin bé. Quan veiem que estan un xic daurats per un costat (al cap d’uns 30 segons), els girem i deixem que es coguin de l’altre. Un cop cuits tots, els arrebossem un a un per un plat amb sucre i hi posem un raig d’anís.

Pas a pas:

1-Podem utilitzar només aigua per fer la recepta, però els bunyols quedem més saborosos si aquesta aigua (160-150ml) la fem bullir 5 minuts amb 2 cs de matafaluga (anís verd en gra).

2- Un cop ja ens ha quedat la cuina amb aroma d’anís, deixem refredar un xic l’aigua, i hi barregem el llevat en pols.

3- A part, agafem un colador i tamissem els 300 gr. de  farina, de manera que els grumolls que hi pugui haver es dissolguin i  la farina s’airegi.

Clares a punt de neu: sí, s'hi ha de poder aguantr una cullereta
Clares a punt de neu: sí, s’hi ha de poder aguantr una cullereta

4-Netegem bé la pela d’una llimona (si és ecològica, millor) i la ratllem. Més o menys tindrem 1/2 cs. rasa de ratlladura de llimona.

5- Separem els rovells de les clares dels tres ous: amb la batedora de mà o electrìca amb varilles, muntem les clares a punt de neu. Si ho feu a mà, seran uns 10 minuts.

A punt de neu: que les clares estiguin tan dures que s’hi pugui aguantar una cullereta (mireu la foto!)

6-Batem bé els rovells d’ou.

7- En un bol fem un volcà amb la farina i al centre hi posem la ratlladura de llimona, les clares d’ou, els rovells, els 60 gr de sucre, un rajolí d’anís i remenem bé amb una espàtula de fusta. Veureu que surt una massa  que costa un xic de remenar.

8- Mica a mica, hi anem incorporant l’aigua de matafaluga amb el llevat dissolt: potser no caldrà que li incorporem tota. La consistència ha de ser semblant a la de la mel: una massa que s’aguanti a la cullera però que necessitis d’una altra cullera per fer-la baixar.

La consistència de la massa... el secret!
La consistència de la massa… el secret!

9Tot seguit posem la massa a la batedora 1 minut perquè quedi ben fina i la deixem reposar 15 minuts.

10-En un cassó petit i fons posem uns 400 ml d’oli d’oliva (o de girasol) i deixem que s’escalfi a foc lent.

11-A continuació agafem la massa amb una cullera i ajudant-nos d’una altra cullera fem caure la massa dins l’oli de manera que caigui de cop i se submergeixi: d’aquesta manera, en quedar tot el bunyol envoltat d’oli, no l’absorbeix i us quedaran uns bunyols ben fregits, sense gust d’oli.

12- Més o menys hi estereu uns 30 minuts per coure’ls.

A mesura que els treieu de l’oli poseu-los en un bol amb paper de cuina perquè absorbeixin l’oli que pugui quedar (si és el cas…ja veureu que no n’hi queda quasibé).

13- Aneu arrebossant els bunyols en un plat amb sucre (això va al gust!).

Fregim els bunyols
Fregim els bunyols

14- Quan els tingueu tots apunt o bé hi poseu un rajolí d’anís… o com s’ha fet sempre tradicionalment, agafeu una branca de llorer ben neta, la suqueu en un xic d’anís i els “bategeu”: d’aquesta manera queda l’anís més ben distribuït i se’n posa menys.

15- Ideals per menjar acompanyats de garnatxa o moscatell!

Altres receptes que també us poden agradar

 Brunyols de l’Empordà 
 Galetes de polenta amb cacau
 Panellets, la recepta tradicional 
 Panellets vegans o boletes de moniato amb ametlla i compota
 Torró de llavors




Published by

4 thoughts on “Bunyols de vent o de la cullerada, sense llet ni mantega

  1. Hola Lourdes! Gràcies per seguir Què cuino avui. Espero que t’agradi aquesta recepta i moltes més.
    Per als Bunyols de Quaresma o de la cullerada faig servir sobres de llevat: el Royal mateix va bé i també els ecològics que pots trobar en botigues especialitzades. Són bunyols en què no es deixa reposar la massa i aquest tipus de llevat va bé. Són deliciosos, i els pots servir amb un xic d’anís i sucre o omplir-los de xocolata, crema o melmelades.
    I si tens cap dubte més, escriu-me! Intentaré respondre’t al més aviat possible.

    Si vols bunyols que et durin més dies, sí que hauràs de fer servir llevat de flequer: són els Bunyols de l’Empordà. Per fer-los cal hores de deixar que el llevat pugi però et poden durar ben bé dues setmanes: http://quecuinoavui.com/2012/04/07/brunyols-de-lemporda-si-bunyols/

    Ja em diràs com t’han sortit! Bon profit

    M'agrada

  2. Hola Marta. Felicitats per el teu blog. Avui he donat una passetjada i m’agrada molt. Desitjo preguntar-te: el llevat que fas servir en els “Bunyols de Quaresma” és de panader sec o és llevat quimic com el Royal?
    Moltes gracies per la teva resposta.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s