Makis vegetals, fàcils!

Sí, makis a casa i fets per vosaltres!

Temps: 1h (5 min de preparació+20 de cocció de l’arròs+10-15 minuts per refredar l’arròs +20 minuts per muntar i tallar els makis)

Dificultat: mitjana… i hem d’anar a comprar els ingredients a un supermercat oriental, botiga macrobiòtica o de productes vegetarians.

Ingredients per a 24 makis vegetals  (o per 4 persones)

 • 200 gr. d’arròs especial per a sushi (50 gr. per cada rotllo)
 • 4 làmines d’algues Nori
 • 3 cullerades  soperes de vinagre d’arròs
 • 300 ml d’aigua (1 i 1/2 mides d’aigua per cada mida  d’arròs)
 • sal
 • 2 pastanagues
 • 1 ceba petita
 • 1 ou gros (per fer 2 truites)
 • pasta d’umeboshi , Ume o bainiku ekisu (pasta de pruna japonesa sense madurar fermentada durant 2 anys)-té gust salat i ajuda a fer la digestió
 • oli d’oliva
 • llavors de sèsam cru, per decorar
Altres variants: amb cogombre, tomàquet, alvocat, pinya, remolatxa…  o per fer els MAKI SUSHI combinat amb salmó fumat o palets de cranc (surimi) : m’encanten el de salmó, amb alvocat i ceba o de Bacallà amb pastanaga.
Acompanyament:
 • salsa soyu (salsa de soja fermentada)
 • wasabi  (Wasabia japonica, Cochlearia wasabi o Eutrema japonica): se’n diu mostassa japonesa o ravenet picant . Podem comprar la pasta feta o comprar pols de wasabi i barrejar-la amb un xic d’aigua fins crear la pasta.
 • Gari o làmines de gingebre envinagrades: serveixen per netejar la boca quan s’està apunt de canv
  iar de sabor. A mi no m’agrada gaire el sabor, té gust de colònia…


 • Utensilis:

estoreta de bambú (makisu), ganivet ben afilat,  ganivet per tallat verdures, fusta de tallar, olla, paella, bol (amb aigua amb sal per netejar les mans), plat, escorredor

 • Resum:

Rentem l’arròs amb aigua freda fins que l’aigua surti blanca. El posem a bullir 1 minut i després 20 minuts tapat a foc fluix.  Quan estigui cuit hi posem vinagre d’arròs i el deixem refredar en una superfícies planera. Mentre tallem la pastanaga i la ceba a tires i les saltagem lleugerament per separat. Després fem dues truites  (d’1 ou cadacuna) ben fina i la tallem a tires. Agafem la làmina d’aigua nori i pel costat brillant la passem ràpidament 3-4 cops sobre la flama dels fogons. Sobre l’estoreta de bambú de bambú posem l’alga amb la part rugosa cap amunt. Mullem els extrems amb aigua perquè després s’enganxin bé. Posem 50 gr d’arròs fred,  per tota la superfície de l’alga i a la part de baix hi posem un xic de pasta umeboschi, 4 tires de pastanaga, 2-3 tires de ceba i 2-3 tires de truita. Enrotllem l’estirilla-amb alga per sobre del farcit, apretem bé fent un tub i després agafem l’estoreta, l’acabem de fer rodar fins que tinguem el rotlle apunt. Ho fem 3 cops més. Mullem el ganivet amb aigua abans de tallar. Treiem els extrems del rotllos i fem talls d’uns 3cm (sortirant 8 makis per rotlle).

Ho acompanyem de salsa soyu amb wasabi i si ens agrada un xic de gari o làmines de gingebre envinagrat.

Pas a pas:

1-Coure l’arròs: segons la forma tradicional s’ha de rentar amb aigua freda fins a 3 cops per treure-hi tot el midó. Si poseu l’arròs en un escorredor i el renteu amb aigua freda sota l’aixeta fins que l’aigua de l’arròs surti transparent.

2-Posem a bullir 300 ml d’aigua en una olla. Quan bulli hi posem l’arròs. Deixem que bulli 1 minut i després abaixem el foc, tapem l’olla i el deixem coure 20 minuts. Quan estigui cuit, tanquem el foc i el deixem reposar 5 minuts més. Hi posem una vinagreta preparada amb 2 cullerades de vinagre d’arròs calent barrejat amb un xic de sal i el posem en una safata ben planera perquè es refredi. Si el podem posar al costat d’una finestra amb corrent d’aire o refredar-lo amb un ventall, millor.

3-Fem dues truites d’un ou cadascuna(així quedaran més fines), sense sal. Quan la treiem del foc la tallem a tires fines.

 4-Tallem la pastanaga a tires molt fines i les saltagem a la paella. Fem el mateix amb la ceba (o amb les altres verdures que hi vulguem posar. Tambés les podeu posar crues o les podeu escaldar 1 minut i tot seguit submergir-les amb aigua en gel perquè no perdin el color ni la textura cruixent: depèn de la textura que us agradi assaborir.

5-Agafem la làmina d’alga Nori, que per un costat és llisa i brillant i per l’altra mate i rugosa: Obrim la flama dels fogons, i tot agafant l’alga pel costat amb  els dits, l’anem passant ràpidament per sobre la flama (pel costat rugós. Quan veiem que canvia de color un xic, ja està apunt.

6- Com que farem 4 rotlles de makis, repartim l’arròs en grupets de 50gr (tenim 200gr d’arròs apunt)

7-Preparem un bol amb aigua i sal per anar-nos rentant les mans mentre fem els makis: l’arròs se’ns enganxarà a la mans i és la millor manera de desenganxar-nos-el de les mans!

8-Agafem l’estirila de bambú (o paper film transparent, també funciona!) i vigilem de posar cap amunt la part planera dels palets de bambú (la part arrodonida a d’anar a baix i així rodarà millor: n’hi ha alguns que són igual per tots dos costats… no us preocupeu!)

9- Sobre l’estirilla de bambú posem l’alga amb la part rugosa cap amunt. Mullem els extrems amb aigua perquè després s’enganxin bé.

10- Posem 50 gr d’arròs fred,  per tota la superfície de l’alga: ha de quedar una capa fina d’arròs, sinó el maki serà massa gros i costarà d’engolir d’un sol cop. També hem de vigilar que estigui ben fred, sinó l’alga nori es pot estovar i se’ns pot trencar.

A la part de baix hi posem un xic de pasta umeboschi, amb el dit mateix: ens ajudarà a digerir bé els makis.

11-Posem 4 tires de pastanaga, 2-3 tires de ceba i 2-3 tires de truita.

12-Enrotllem l’estoreta de bambú -amb alga per sobre del farcit, apretem bé fent un tub i després agafem l’estirilla, l’acabem de fer rodar fins que tinguem el rotlle apunt. Ho fem 3 cops més.

13-Mullem el ganivet amb aigua cada cop abans de tallar. Treiem els extrems del rotllos i fem talls d’uns 3cm (sortirant 8 makis per rotlle).

14-Aquestes fotos són del primer cop que vaig fer els makis: hi vaig posar massa farcit! Així que val més que en poseu poquet: penseu que “teòricament” us heu de poder menjar cada maki d’un cop i sense quedar amb la boca plena!

15-Agafem la part de baix de l’estoreta de bambú i l’enrotllem al voltant del farcit, de manera que la part de baix de l’alga, embolicarà la pastanaga-ceba-truita. Apretem bé amb les mans al llarg del rotllo de manera que quedi ben premsat.

16-Fem lliscar l’estoreta de bambú de bambú de manera que es vagi formant el rotllo. Si veiem que la part final no s’enganxa bé, hi posem un xic d’aigua amb els dits per la part de dins, i s’enganxarà bé.

17– Mullem el ganivet abans de cada tall. veureu que les puntes han quedat poc definides: les podeu tallar (atenció, que el ganivet estigui ben esmolat!). Fem 8 talls de cada rotllo… sortiran makis d’aprox. 3cm.

18-Quan tingueu els makis apunt poseu-hi un xic de sèsam per sobre  (A mi m’agrada comprar-lo cru, i torrar-lo lleugerament a la paella abans de servir el plat, hi dóna un toc cruixent molt agradable).

19– Ho acompanyem de salsa soyu amb wasabi i si ens agrada un xic de gari o làmines de gingebre envinagrat.

I vaja, podeu acompanyar aquests MAKI VEGETALS de MAKI SUSHI (amb peix… salmó fumat o marinat, bacallà surimi; amb alvocat, pinya). Després d’una bona sopa miso, es posen de meravella!

Us he explicat la recepta pas per pas. N’he fet només un parell de cops així que ja aniré perfeccionant la tècnica: és molt més fàcil de fer del que us pugueu imaginar.

Van quedar boníssims!

#Qcuinajaponesa @Quecuinoavui

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Published by

2 thoughts on “Makis vegetals, fàcils!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s