Pa casolà d’espelta amb llavors

Pa, simplement

Temps: 3h i 15 min aprox. en un forn  de gas- 3h en un forn elèctric (15 minuts de preparació+ 40 minuts de repòs+ 2 minuts de donar-hi forma +90 min. de repòs + 55-60 min. de cocció en gas/50 min.  en elèctric)  

Dificultat: mitjana ( i  paciència)

{VV}= vegans i vegetarians {D}= apte per a diabètics {SL}= sense lactosa {O}= sense ou. / Conté fruits secs i llavors

Conservació: El pa aguantarà tendre entre 4-5 dies. Lluny dels corrents d’aire, el podeu mantenir tendre simplement embolicant-lo amb un drap de cotó i després dins una bossa de paper o un calaix

Cuina d’aprofitament: teniu llavors que havíeu torrat fa dies i que encara no heu utilitzat? Afegiu-les al pa, sí barrejades amb la massa o per sobre, que hi donen un toc cruixent

Encara hi haig d’acabar d’agafar el punt a fer pa, ho confesso. Depèn de la humitat i tempertaura ambiental a vegades  puja més o menys ràpid, i sobretot depèn del llevat! I és que el meu forn és d’aquests de gas tan vells, així que aquesta recepta l’he hagut d’anar fent en diferents forns per anar ajustant la recepta! Ja m’he emportat algunes sorpreses així que sobretot fixeu-vos bé en les instruccions del llevat: depèn de la quantitat de farina, més o menys llevat.

Sigui com sigui, és una experiència que m’encanta: sentir la massa entre les mans i durant 3 o 4 cançons ( sí és la meva mesura de temps per als el 10-15 minuts que amasso el pa!), doncs em relaxo, el pa s’impregna de música i començo ja el dia de bon humor.

Ingredients:

 • 500 gr. de farina biològica d’espelta
 • 2 cullerades d’oli d’oliva extra verge
 • 25 gr de llevat biològic
 • 330 gr d’aigua tèbia (o 250 gr d’aigua+4-5 cullerades de llet de civada o arròs).
 • 10 gr. de sal -1 i 1/2 cullerades  rases de postres-
 • Pipes  de girasol, llavors de carbassa, lli, sèsam…

Utensilis: got de mesura, bol gros, espàtula de fusta, motlle,  drap de cotó o film transparent,  reixeta de forn- forn

Resum: Amb farina, oli d’oliva, aigua, les llavors acabades de torrar i sal preparem la massa del pa. Ho amassem durant 10-15min. Fem una bola i la deixem reposar 40 min a temperatura ambient o prop del radiador si fa fresca. Després hi donem forma, el decorem amb llavors i deixem que reposi  90 min. Amb el forn preescalfat el fem coure a 220ºC: 50 min en forn elèctric i 55-60 min. flama grossa al forn de gas.

ATENCIÓ! Faig servir un forn de gas, així que si el feu en un d’elèctric segurament el temps serà inferior. Sobretot aneu vigilant com puja, i si cal punxeu amb un ganivet el centre del pa quan ja faci 50 min que es cou. Si surt net, és que el pa està punt!

Pas a pas:

1-En un bol o sobre el marbre fem un volcà amb la farina i al centre hi posem 2 cullerades d’oli d’oliva, un xic de sal, la meitat de l’aigua i les llavors  acabades de dorar que ens vingui de gust (jo hi poso 2 cullerades de sèsam cru, 2  de pipes de girasol, 2 de pipes de carbassa  i 2 de lli: la meitat trossejades amb el molinet de cafè per aprofitar bé els nutrients i l’altra meitat senceres perquè m’agrada notar el crec-crec).

2-Ho comencem a amassar i a poc a poc hi acabem d’incorporar l’aigua o la llet de civada o arròs, cullerada a cullerada.

Anem treballant la massa durant 10-15 min. fins que ja no se’ns enganxi als dits, depèn de la temperatura.

Si hi hem d’incorporar un xic més de líquid perquè la massa encara està un xic forta, hi podem posar un xic més d’aigua o llet de civada o arròs.

3- Amb un xic de farina a les mans o oli d’oliva, agafem la massa, fem una bola, i deixem la massa tapada/embolicada amb un drap net de cotó o lli, i el deixem reposar uns 40 min. a temperatura ambient o prop de la xemeneia o el radiador si és que fa fresca, així llevarà més ràpid.

ATENCIÓ: el drap que utilitzeu feu-lo servir només per a això (jo el guardo apart amb els altres utensilis de cuina, dins d’una bosseta perquè no s’embruti.

4- Passat el temps donem la forma al pa (forma de pa de motllo, panets petits rodons, allargats, palets…) i per la part de sobre el pintem amb un xic de llet de civada i hi posem una barreja de llavors i fruits secs al gust: a mi m’agrada posar-hi pipes de carbassa, de girasol i sèsam (la mateixa barreja de l’interior de la massa!

Una altra opció: si a  la massa hi heu posat nous, en poseu posar de senceres per sobre el pa. O a dins, posar-hi llavors de lli i a fora lli i nous…

Experimenteu!

5- Posem un xic d’oli o mantega al motllo i l’espolsem amb un xic de farina o bé fem servir un xic de paper de coure (paper sulfuritzat). Posem el pa al motllo i el deixem reposar 90 min. més, també tapat amb el drap.

 

Si volem fer panets: Si en comptes de posar el pa al motlle, en fem petits panets,  caldrà que posem  la plata de forn amb paper de coure o bé sobre la plata hi posem un xic d’ oli i espolsem un xic de farina.

Sobretot pensem en deixar un xic de distància entre els panets , ja que la massa creixerà i de fer-hi una creu al damunt amb un ganivet, partint un xic la massa.

6-Preescalfem el forn 5-10 minuts a 220ºC (flama grossa al forn de gas) amb la reixa de forn a mitja alçada, posem el motllo i al cap de 55-60 minuts tindrem el pa apunt!

Si hem fet panets amb 30-40 minuts de forn, n’hi haurà prou.

El pa aguantarà tendre entre 4-5 (o fins i tot 6) dies, en el cas que li haguem donat forma de pa de motllo o una peça gran de pa, i 1-2 dies si fem panets petits.
En tots els casos, deixem-lo ben tapat amb un drap.

Gràcies Pola per animar-me a fer el pa, ha sortit deliciós! I més acompanyat d’un bon oli d’oliva de l’Empordà!!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Published by

8 thoughts on “Pa casolà d’espelta amb llavors

 1. Hola, doncs si t’ha quedat tan dens potser és pel tipus de llevat que has posat, que n’has posat massa quantitat o que l’has deixat llevar massa. En solo fer cada mes i no m’ha pasat mai. Miro a veure què et pot haver passat i et dic alguna cosa ben aviat!

  La Marta entre fogons

  M'agrada

 2. Hola!!
  He provat la recepta avui i m’ha quedat bé suposo… he seguit els passos, tal qual. La massa l’he posat en un motllo igual que el de la foto i ha quedat un pa deeeeens i per dins sembla humit, no sé si és l’efecte que ha de fer l’espelta però acostumats a pa blanc i amb molla per sucar, ens hem quedat una mica desabuts; hi busquem el costat positiu, hem fet pa alemany!!

  M'agrada

 3. Hola Xela, La farina d’espelta (que també és blat, és un “blat original”, no manipulat) té gluten, i per tant a aquesta recepta no li cal farina de força. Una altra cosa és si vols barrejar dos tipus de farina. La diferència amb la farina de blat normal és que l’espelta té més oligoelements, vitamines, proteïnes, minerals …i més fibra! Per tant és més digestiu i, tot i tenir gluten (no és apte per a celíacs) molta gent que a vegades els costa digerir el blat normal, consumint espelta es troben millor.

  El pa d’espelta és més lleuger, esponjós i la crosta més tendra. El que t’aconsello però quan el facis és que hi incorporis la farina de mica en mica (potser no caldrà que li posis tota): ja veuràs en quin punt et queda ben lligada la massa.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s