Encertar amb la temperatura del forn: equivalència números, tipus de flama i graus de temperatura

Foc suau… quants graus són? Tot depèn… forn de gas o elèctric?

Quantes vegades us ha passat cuinant al forn que un plat se us crema, queda cru, es cou massa ràpid? que el rostit queda us queda ressec o les patates es carbonitzen? 

Fer un plat en un forn de gas o elèctric canvia no només la seva cocció sinó el seu aspecte final: més o menys dorat,  uniforme… és per això que saber les equivalències entre números, temperatures i tipus de flama (petita, mitjana o gran per als forns més antics de gas) us pot ajudar a l’hora de fer una recepta en què s’utilitza un forn diferent al vostre.
Us apunto unes quantes indicacions per al forn de gas i elèctric…això sí, el més important és anar vigilant el forn, girant la carn o peix, remenar les verdures, punxar amb un ganivet o broqueta de fusta per comprovar si la part de dins d’un pastís o un soufflé ja estan cuits!

Aps i el fantàstic sentit de l’olfacte: si us sembla que fa olor de cremat o un olor massa fort…deixeu-vos d’instruccions! de temperatures i temps de cocció.  No tots els forns són iguals, i moltes vegades la tempertaura ambiental amb què hem preparant la recepta o si hem anat obrint i tancant el forn, canvien el temps o forma de cocció.

Igualment aquí us deixo alguns apunts pràctics! Ben aviat penjaré el temps de cocció al microones, sobretot per  a la cocció al vapor.

De 100 a 120 º: Forn a temperatura molt suau. Un paper blanc, ja en el seu interior, manté el seu color. Merengrues, soufflés, mousses, etc.

De 120 a 150 º Forn a temperatura suau-moderada. Després de 5 minuts, el paper blanc es torna groc clar.Bescuits grenovesa i altres bescuits esponjosos, i masses trencades.

De 150 a 200 º Forn a temperatura moderada-mitjana. El paper es torna groc en pocs segons. Pastissets i pastes, petits fours, i massa dels petits choux. 

De 200 a 250 º Forn a temperatura mitjana-calenta. El paper es torna marró clar. Pasta trencada, i pastissos de massa compactes. 

De 250 a 300 º Forn a temperatura calenta-molt calenta. El paper es torna marró fosc i ennegreix. Masses de llevat (per brioixos, suïssos …), i pasta de full.

FORN ELÈCTRIC

Temperatura del forn entre número i graus de temperatura.
1 = 140 º C  2 = 160 º C  3 = 180 º C  4 = 200 º C  5 = 220 º C 
6 = 240 º C  7 = 260 º C  8 = 280 º C  9 = 300 º C  10 = 320 º C

FORN DE GAS

Flama petita:120º-150º
Flama mitjana: 160º-190º
Flama gran: 200º-250º

I un bon consell:  utilitzeu un temporitzador, d’aquells en forma de tomàquet o gallina! que us avisa quan han passat els 5′, 15′ o 30′, etc. Sovint fem cinquanta mil coses alhora, i passar-nos de temps pot fer que haguem de llençar el plat!

Published by

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s